Teoria cyklu koniunkturalnego a polityka monetarna.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek wÄ™gla i alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry pomiÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na domenie wina. Wina majÄ… na dodatek nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one bezpoÅ›rednim wynikiem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ o wiele bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, żeby usunąć tÄ… kompozycja metylowÄ…, choć w takiej iloÅ›ci nie jest ona zÅ‚oÅ›liwa dla organizmu.
2. Wskazówki
3. Oferta specjalna
4. Czytaj dalej
5. Aktualności