Teoria cyklu koniunkturalnego a polityka monetarna.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina mają na dodatek nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim wynikiem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bowiem pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
2. Wskazówki
3. Oferta specjalna
4. Czytaj dalej
5. Aktualności